Den nye brannsjefen har bodd både i inn- og utland, men er nå godt etablert i Norges sørligste by.

– Jeg er 44 år og er vokst opp på en gård på Ime i Mandal. Jeg er gift og har to barn på fem og syv.

Spilling utdannet seg til siviløkonom, og flyttet etter dette til eksotiske Honolulu på Hawaii for å ta en mastergrad i Human Resource Management. Videre begynte han å jobbe som trainee i Norsk Hydro, først i Oslo og så i Baltimore og Houston.

Spilling flyttet så hjem igjen til Norge: først til Bergen, så til Oslo. Etter fusjonen mellom Statoil og Hydro begynte han å pendle til Stavanger, for så å bosette seg der i ni år.

– Jeg flyttet tilbake til Mandal i 2016, på den gården som jeg er vokst opp på. Jeg har overtatt den, så jeg driver jo gård ved siden av jobben, forteller Spilling, og legger til at arbeidet på gården dreier seg om korndyrking, tømmer og litt vedproduksjon.

Etter en tid som ansatt i Norsk Stål og sist som HR-leder på GE Healthcare Lindesnes, åpnet muligheten seg for å søke på brannsjefstillingen i Brannvesenet Sør.

– HR-erfaringen må vel være positiv å ta med seg inn i jobben som leder for 200 ansatte?

– Ja, jeg tror jo det. Det er viktig for meg at samspillet i organisasjonen er bra, og at man har en god dialog på alle nivåer i organisasjonen, sier Spilling, og legger til med et smil at det nok ikke er på grunn av brannslokningsferdighetene han er ansatt, selv om at han var sommervikar på Mandal brannstasjon for rundt 25 år siden.

Noe praktisk ved seg

– Selv om at det gjennom CV-en ser ut som jeg er en kontormann, så har jeg det lille elementet med at jeg har en bonde i meg, jeg har kjørt lastebil for MBT og jeg har noe praktisk ved meg som jeg liker å bruke. Det har jeg ikke fått utløp for i andre jobber, så det er har jeg lyst til å få litt mer utløp for her i brannvesenet, selv om at brannsjefstillingen først og fremst er administrativ.

I løpet av den første uka på jobb har Spilling blant annet sovet på brannstasjonen i Mandal med vaktlagene, tatt den fysiske testen og kjørt litt lastebil.

– Det gikk fint, selv om det er 20 år siden sist. Ingen ble bilsyke, smiler han.

Spilling har i løpet av den kommende tiden også et ønske om å bli med på forebyggende aktiviteter som øvelser, boligtilsyn og særskilte tilsyn.

Fremover vil han også møte så mange som mulig av de ansatte.

– Jeg har planer om å reise ut på de andre stasjonene og kjøre møter med de ansatte der hvor det er folk på heltid, og så for deltidsansatte må man finne en fornuftig plan hvor det for eksempel kombineres med øvelser, forklarer han, og understreker at det blir for lenge å vente til brannsjefens time på tampen av året med å møte de ansatte.

Etter hvert skal Spilling kurses ved Norges brannskole, men trolig ikke før i 2025, da kursene for 2024 er fulltegnet. Dette innebærer at Spilling foreløpig må søke dispensasjon for å gå inn i innsatslederrollen.

Utfordrende økonomi

Brannsjefen er klar på at den trange økonomien i Brannvesenet Sør er utfordrende, men han er uansett klar til å forsøke å gjøre det beste ut av det.

– Det er klart det er utfordrende. Det gjelder for meg å sette meg inn i det budsjettet som er vedtatt for 2024 og se til at vi klarer oss innenfor de rammene som er satt, og at det blir gjort de rette prioriteringene. Det har jeg lyst å gjøre i samråd med representanter fra de ansatte, slik at vi har en dialog rundt de tingene. Jeg har et mål om å treffe på budsjettet.

Utenom arbeidstid går mye av tiden til Spilling med til drift av gård, men han finner også tid til å dyrke sine interesser.

– På høsten liker jeg å gå på jakt i egen skau som jeg har i tilknytning til gården. Så reiser jeg av og til noen plasser og besøker venner, og vi leier noen ganger terreng. Jeg liker også godt å være på sjøen om sommeren, og på vinterstid reiser familien en del til Bortelid for å stå på ski.

Fun facts:

  • Hadde sommerjobb i 1998 og 2000 som brannkonstabel i det som het Fellesbrannvesenet for Mandalsregionen.
  • Han beskriver dette som den kjekkeste jobben han noen gang har hatt.
  • Deltok i fotballturneringen Branncup Sør like før han begynte i brannsjefstillingen. Beskriver seg selv som en som gjerne liker å spille fotball, men som samtidig ikke er så utpreget interessert at han ser spesielt mye på fotball eller har et favorittlag.
  • Nevø av tidligere brannsjef Jon Inge Aasen.