header-mobil-480

header-mobil-480

Uforsiktighet, uoppmerksomhet og glemsomhet ved koking og steking på komfyr er den vanligste brannårsaken i norske hjem - også i julen. Vi lager mer mat, kanskje også mat vi vanligvis ikke lager, samtidig som vi stresser med alle de andre juleforberedelsene. Her er noen gode råd for å ta vare på brannsikkerheten:

Hovedregel
Hold alltid oppsikt med en komfyr som står på.

Koking
Bli i kjøkkenet til maten koker opp, og skru ned varmen før du eventuelt går ut av rommet. Hold deg i umiddelbar nærhet til kjøkkenet mens maten koker. La aldri komfyren stå på mens du er ute av huset.

Steking
Ved steking blir temperaturen gjerne høyere enn ved koking, og fett/olje kan lett ta fyr dersom det blir for varmt. Du bør derfor oppholde deg i umiddelbar nærhet til komfyren hele tiden mens du steker med sterk varme. Ha et lokk lett tilgjengelig. Dette kan du raskt dekke gryten eller stekepannen med dersom fettet/oljen antenner.

Frityr/smult
Ved smultkoking og frityrsteking er brannfaren ekstra stor, og du bør stå ved komfyren hele tiden. Vær forsiktig med temperaturen, slik at oljen ikke tar fyr. Skulle uhellet skje, forsøk aldri å slokke flammene ved hjelp av vann. Det vil gi en eksplosjonsartet brann med fatale konsekvenser. Ha heller et lokk som dekker hele gryten lett tilgjengelig. Dersom det oppstår flammer, legg lokket over gryten, slå av komfyren og trekk gryten forsiktig av platen. La den stå og avkjøles.

Ventilator
De fleste har en ventilator med avtrekksvifte montert over komfyren. Over tid samler det seg store mengder fett her. Det er svært viktig at ventilatoren rengjøres jevnlig. Mange branner har startet fordi strålevarme eller flammer fra komfyren har antent fettet i ventilatoren.

Matlaging og alkohol
Dessverre skyldes mange branner kombinasjonen av koking/steking og høyt alkoholinntak. I beruset tilstand blir man mindre oppmerksom, man har lettere for å glemme at komfyren står på, og sjansen er også større for at man sovner fra hele matlagingen. Alkohol og bruk av komfyr passer altså dårlig sammen. Overlat matlagingen til en som er noenlunde edru!

Komfyrvakt
Dette er et godt forebyggende tiltak som det er krav til i alle boliger bygget etter 2010. Denne kan forhindre mange branner.
 
Velg tekststørrelse:
Brann 110
Brann og akutt forurensing
Politi 112
Politi og redningssentral
Ambulanse 113
Ambulanse og lege

INFO:
Skogbrannfaren kan man sjekke på Yr.no her >>

Du følger vel Brannvesenet Sør på Facebook?
Se større Facebook-boks >>

Artikkelvisninger
428779

Del denne siden

Del på Facebook Del på Twitter Del på LinkedIn Del på MySpace

 Brannvesenet Sør IKS hovedkontor i Mandal:
Tlf: 38 27 01 10   |   Faks: 38 26 48 62   |   post@brannsor.no

Post- og besøksadresse Mandal:
Brannvesenet Sør IKS
Sorenskriver Fridrichsens gate 7
4514 Mandal

Øvrig kontaktinformasjon >>
Besøksadresse Farsund:
Brannvesenet Sør IKS
Lundevågveien 9

4550 Farsund

Øvrig kontaktinformasjon >>

Webløsning ©2014 av Salit