header-mobil-480

header-mobil-480

Julen er ikke bare høysesong for levende lys. Millioner av elektriske smålys i juletrær, adventsstaker og juledekorasjoner tennes også. Dermed øker brannfaren. Her er noen gode råd:

Hovedregel:
Slå alltid av julebelysningen om natta og når du ikke er hjemme.

Mer spenning enn vi har godt av!
Både tradisjonell juletrebelysning og moderne minibelysning består av mengde smålamper som er seriekoblet. Når en av lyspærene ryker, oppstår en forbikobling i pærens sokkel som gjør at resten av lyspærene fortsatt lyser - men ofte med økt styrke! Dersom halvparten av lyspærene går i stykker, får de gjenværende pærene dobbel spenning, og dermed firedobbel effekt. En slik effektøkning fører til overoppheting som kan antenne et tørt juletre, julepynt eller annet brennbart materiale i nærheten.

I flerarmede lysestaker er lyspærene vanligvis seriekoblet på samme måte som juletrebelysningen, men mangler ofte forbikoblingen i sokkelen. Dermed slokkes alle pærene hvis én pære ryker. Denne typen pærer kan imidlertid være ustabile. Blir lysestaken utsatt for rystelser eller slag, kan lysstyrken i de forskjellige pærene bli ujevn. Noen av pærene kan bli overopphetet og medføre stor fare for at f.eks. tekstiler i nærheten antennes. Ved ujevn lysstyrke må derfor lyspærene skiftes ut.

Bruk riktige lyspærer
Bruk aldri lyspærer som er sterkere enn det lampen er beregnet for. Lampen skal være merket med maksimal pærestyrke. Svimerker på eller rundt lampen er et alvorlig faresignal.

Hold avstand
Plasser ikke elektrisk belysning for nært eller i direkte kontakt med brennbart materiale. Unngå å dekke til juletrebelysningen med pynt som f.eks. "englehår". Adventsstjerner og flerarmede lysestaker som settes i vinduet, må plasseres i trygg avstand fra brennbare tekstiler som gardiner og lignende.

Bruk belysningen til det den er beregnet for
Følg alltid bruksanvisningen for belysningen, og bruk den kun til det den er beregnet for. Belysning som skal brukes utendørs, må være spesielt egnet til dette formålet. Til utendørsbelysning skal det også brukes egen utendørs stikkontakt. La aldri ledningen gå over dørterskelen eller gjennom vinduet, slik at den kommer under press eller får bruddskader. Unngå bruk av skjøteledninger.

Mikse og fikse
Lek ikke "hobbyelektriker" ved f.eks. å kutte slynger av belysning og koble sammen med andre ting. Det er forbudt. Forsøk heller ikke å reparere skadet elektrisk belysning selv. Overlat dette til kvalifisert elektroreparatør.

 

TV2 advarer også: farlige julelys

Velg tekststørrelse:
Brann 110
Brann og akutt forurensing
Politi 112
Politi og redningssentral
Ambulanse 113
Ambulanse og lege

INFO:
Skogbrannfaren kan man sjekke på Yr.no her >>

Du følger vel Brannvesenet Sør på Facebook?
Se større Facebook-boks >>

Artikkelvisninger
428720

Del denne siden

Del på Facebook Del på Twitter Del på LinkedIn Del på MySpace

 Brannvesenet Sør IKS hovedkontor i Mandal:
Tlf: 38 27 01 10   |   Faks: 38 26 48 62   |   post@brannsor.no

Post- og besøksadresse Mandal:
Brannvesenet Sør IKS
Sorenskriver Fridrichsens gate 7
4514 Mandal

Øvrig kontaktinformasjon >>
Besøksadresse Farsund:
Brannvesenet Sør IKS
Lundevågveien 9

4550 Farsund

Øvrig kontaktinformasjon >>

Webløsning ©2014 av Salit